Meniu Închide

Elementele componente ale unui termosistem CORECT

Ce elemente trebuie sa contina un termosistem? Cum stim ca vanzatorul nu ne-a vandut doar ce avea pe stoc, lasand incomplet termosistemul nostru? Daca vorbim despre elementele componente ale unui termosistem CORECT, atunci discutia se rezuma la un numar de produse care pot lipsi doar in anumite conditii pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.

 

Materialul izolant si adezivul

 

In primul rand, materialul izolant este cel care da natura componentelor termosistemului. Daca vorbim de polistiren, pentru a putea fi tencuit, acesta trebuie sa aiba o rezistenta la compresiune de minim 80, deci avem un minim EPS80. Unii sunt de parere ca mai tare e mai bun, rezistenta la compresiune fiind principala caracteristica a polistirenului si nu densitatea (ca in cazul vatei minerale). Altii, insa, vor fi de parere ca peretele trebuie sa aiba si posibilitatea de a „respira” pentru a preintampina aparitia mucegaiului.

Bun, in cazul termosistemelor cu polistiren, noi folosim produsele marca SWISSPOR, EPS80 fiind minimul pe care il comercializam deoarece acesta se poate tencui, iar conductivitatea termica (W/mK) este de 0.031. Atentie, 80 nu reprezinta denistatea produsului, aceasta fiind, in cazul EPS80, circa 12-15kg/mc. Majoritatea comerciantilor vand adezivi care au rolul de a lipi polistirenul si plasa, insa, tinand cont de incarcarile pe care acesta le va avea in timp (faptul ca fatada va ingreuna peretele, vor fi ancorate diverse obiecte, etc.) si de faptul ca diferenta financiara este una nesemnificativa (circa 1-2 lei/mp), recomandam adezivii armati pentru proprietatile lor structurale. Noi utilizam

    Weber P39 max2 – Adeziv sub formă de pulbere de culoare gri, pe bază de ciment, cu adaosuri minerale şi răşini sintetice.

Cu aderenţă mare la suport şi la plăcile de polistiren expandat (EPS-F) sau grafitat. Polistirenul are clasa de reactie la foc E – produse combustibile a caror contributie la propagarea rapida a focului este importanta.

 

Totusi, tinand cont de faptul ca polistirenul are la baza produsele petroliere care in ultima perioada au crescut semnificativ, si faptul ca vata minerala bazaltica este un produs natural, mai dens si cu o durata de viata mai lunga (intrucat sistemul format este unul natural: caramida/lemn/BCA+vata+adeziv). Vata minerala bazaltica pe care o recomandam difera in functie de specificul fiecarei lucrari. Insa, pentru a defini un termosistem general cu vata minerala bazaltica, vom utiliza in exemplul de fata ISOVER PROFI FASSADE, o vata minerala cu o densitate de 100kg/mc si conductivitate termica (W/mK) de 0.036. Adezivul utilizat difera in cazul vatei minerale, densitatea acestui material impunand un adeziv armat mult mai bine. Recomandam ISOVER PROFI FASSADE FIX – Adeziv pentru lipire și armare vată minerală bazaltică, de culoare gri, cu conținut de fibre de armare, clasa A1 de reacție la foc. Vata minerala de fatada pe care o utilizam are clasa de reactie la foc A1- produse incombustibile care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului. Tinand cont de tragediile intamplate, cea mai populara fiind cea din clubul Colectiv unde peste oamenii aflati in incapere a inceput sa picure polistirenul de pe tavane, recomandam vata minerala bazaltica.

 

 

Adezivul pe care il recomandam la lipirea materialului izolant se foloseste si ca masa de spaclu pentru aplicarea tesaturii. Dar pana acolo trebuie sa ne asiguram ca, datorita inaltimilor ceva mai ridicate si a presiunilor astfel create, fatada noastra nu va avea probleme si o vom ancora in dibluri. Diblul trebuie sa aiba cateva proprietati. Trebuie sa fie solid, sa nu se indoaie, si sa fie bine dimensionat. In cazul caselor din caramida, nu se doreste ca expandarea diblului sa se faca in golul caramizii deoarece va afecta integritatea acesteia si nu va avea un suport fix de prindere. In cazul izolatiilor de 10cm grosime, recomandam dibluri de 155mm. Ciuperca trebuie sa fie una solida, la fel ca si corpul diblului.

 

Plasa de armare

 

Tesatura este urmatorul element constructiv ce formeaza termosistemul. Aceasta trebuie sa aiba o densitate de minim 145g/mc, insa noi o folosim pe  cea de 160g/mc deoarece proprietatile ei fizice sunt superioare celeilalte, iar diferenta de pret este nesemnificativa. Tesatura trebuie sa fie mai multa ca suprafata decat izolatia deoarece aceasta trebuie suprapusa bine. Peste tesatura se vine cu masa de spaclu, cum spuneam si mai sus, in unele cazuri putand fi utilizat acelasi material ca cel pentru lipire.

 

 

Noi oferim o atentie sporita la glafuri, acestea suportand de multe ori o incarcatura mai ridicata. Specialistii nostri va vor oferi materiale personalizate pentru unele parti a lucrarii, tocmai pentru ca aceasta sa aiba o durata de viata cat mai lunga.

 

Sistemele de profile

 

Pentru a proteja geamurile, in cazul in care sunt deja montate, si pentru a scoate unghiul perfect drept, se foloseste profilul contact cu tamplaria.  Acesta se monteaza, se incastreaza in sistem, de el putand fi lipita banda de protectie pentru geamuri, iar la final se dezlipeste si ramane un colt perfect drept, care are si tesatura!

 

 

 

Unul din elementele care afecteaza fatada si geamurile o reprezinta picatura de apa care se scurge/prelinge pe fatada, creand un aspect neplacut. Aceasta problema se poate rezolva cu un profil cu picurator care se monteaza deasupra geamului. Acest profil este prevazut cu o „buza” care nu va permite apei sa se prelinga, evitand, astfel, neplacerile cauzate.

 

 

Dar fatada noastra, pe ce sta? Materialul izolant, de unde pleaca? Neprotejarea punctului de plecare a fatadei poate fi un element atractiv pentru daunatori care beneficiaza de proprietatile materialului izolant si se cuibaresc neconteniti. Astfel, pentru a evita acest aspect, in cazul in care soclul casei este „la vedere”, iar izolatia nu pleaca direct de pe trotuar, folosim profilul de soclu. Este un profil din aluminiu a carei latime difera in functie de grosimea materialului izolant. De asemenea, si la acesta se poate monta un profil cu picurator, pentru soclu de aceasta data, avand rolul celui mentionat mai sus. Acest profil cu picurator pentru soclu se monteaza cu o piesa de prindere. Sa nu uitati surubul de prindere al profilului de aluminiu!

 

Profilul cu picurator, de soclu si picurator pentru soclu sunt materiale intalnite rar in termosistemele din Romania dintr-un motiv foarte simplu (sau poate doua): in dorinta  de a fi cei mai ieftini, comerciantii fac rabat de la calitate, iar pentru o economie de 500-1000 lei/casa, beneficiarul ajunge sa aiba ulterior cheltuieli mult mai mari. Un alt motiv ar fi acela ca achizitia materialelor se face fara a primi o consultanta specializata in acest sens.

Profilul de colt din PVC cu plasa este utilizat, cum ii spune si numele, pentru armarea colturilor verticale ale termosistemului. Majoritatea profilelor din PVC cu plasa veti observa ca au doua laturi egale. Ideal este ca dimensiunea plasei sa fie de 10x15cm. Aceste dimensiuni ofera o lucrabilitate ridicata termosistemului, o rezistenta mai mare si contribuie la eliminarea puntilor termice.

 

Tinciul – protectia fatadei

 

Inchiderea termosistemului se face cu un tinci. Acesta are rolul de a proteja fadata impotriva intemperiilor, chiar daca nu este aplicata tencuiala decorativa, dar si de a asigura o suprafata lisa a termosistemului, astfel necesitand o cantitate mai mica de tencuiala decorativa. Produsul Thermofein este un super-tinci deoarece este un tinci pe baza de var-ciment, fiind strat suport pentru vopsea si tencuieli decorative.

 

Tencuiala decorativa

 

In cazul tencuielilor decorative, va prezentam urmatoarele informatii:

T̲e̲n̲c̲u̲i̲a̲l̲ă̲ d̲e̲c̲o̲r̲a̲t̲i̲v̲ă̲ s̲i̲l̲i̲c̲a̲t̲i̲c̲ă̲:̲ Tencuială decorativă pentru faţade, gata preparată, sub formă de pastă, pe bază de silicat de potasiu (apă sticlată), cu conţinut de materii prime naturale, răşini sintetice şi pigmenţi de calitate superioară. Disponibil în 3 granulaţii: cu granule de rolare – R610 / cu granule medii – R410 /cu granule fine – R910. Pentru finisarea, decorarea clădirilor noi şi pentru renovarea clădirilor vechi. Rezistă în medii “grele”, recomandat pe faţade expuse la poluare, praf, în zone cu trafic intens.
Poate fi utilizată la finisarea sistemelor de izolaţie termică şi de asemenea ca strat final peste tencuială de bază (ciment, var-ciment), tinci, beton sau peste tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci. Recomandat in cazul termosistemelor cu vată minerală.
𝙏𝙚𝙣𝙘𝙪𝙞𝙖𝙡𝙖̆ 𝙙𝙚𝙘𝙤𝙧𝙖𝙩𝙞𝙫𝙖̆ 𝙨𝙞𝙡𝙞𝙘𝙤𝙣𝙞𝙘𝙖̆: Tencuială decorativă pentru faţade, gata preparată, sub formă de pastă, pe bază de răşini siliconice, cu conţinut de materii prime naturale şi pigmenţi de calitate superioară. Disponibil în 3 granulaţii: cu granule de rolare – R653 /cu granule medii – R853 /cu granule fine – R953. Pentru finisarea, decorarea clădirilor noi şi pentru renovarea clădirilor vechi. Rezistă foarte bine la condiţii climatice extreme şi în medii poluate cu praf.
Poate fi utilizată la finisarea sistemelor de izolaţie termică şi de asemenea ca strat final peste tencuială de bază (ciment, var-ciment), tinci, beton sau peste tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci. Recomandat in cazul termosistemelor cu polistiren grafitat.
𝔗𝔢𝔫𝔠𝔲𝔦𝔞𝔩𝔞̆ 𝔡𝔢𝔠𝔬𝔯𝔞𝔱𝔦𝔳𝔞̆ 𝔞𝔠𝔯𝔦𝔩𝔦𝔠𝔞̆: Tencuială decorativă pentru faţade, gata preparată, sub formă de pastă, pe bază de lianţi organici, cu conţinut de materii prime naturale, răşini sintetice şi pigmenţi de calitate superioară. Disponibilîn 3 granulaţii: cu granule de rolare-R650/cu granule fine-R950/cu granule medii-R850. Se recomandă pentru finisarea pereţilor la exterior şi interior.
Poate fi utilizată la finisarea sistemelor de izolaţie termică şi de asemenea ca strat final peste tencuială de bază (ciment, var-ciment), tinci, beton sau peste tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci. Recomandat in cazul termosistemelor cu polistiren.

Va recomandam sa achizitionati materiale de constructii in urma sfatului unui specialist, deoarece abundenta de materiale va poate face sa achizitionati materiale care nu sunt compatibile si care nu pot forma un sistem.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *